• FAQ

Veel gestelde vragen

1. Waarom moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Waarom moet ik mijn zonnepanelen reinigen?
Veel mensen vragen zich af waarom ze zonnepanelen moeten laten schoonmaken. Want door de regen wordt de PV-installatie toch ook vanzelf gereinigd? Dat regenwater de zonnepanelen schoon wast is een misvatting. Bij iedere regenbui blijft er een klein laagje vuil achter op de zonnepanelen dat zich steeds verder opbouwt. De vervuiling van zonnepanelen veroorzaakt een grote terugloop in rendement, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Bekijk hier het complete onderzoeksrapport. 

In dit onderzoek “Invloed vervuiling op de energieopbrengst van PV-elementen” stelt TNO vast dat er door vervuiling een rendementsvermindering van 4 – 17% per jaar kan ontstaan. Door weer, wind, (fijn)stofdeeltjes en pollen in de lucht ontstaat er een vuile laag op de installatie waardoor zonlicht minder goed door kan dringen. Door vogelpoep, algen, mossen en korstmossen kan er ook hardnekkige vervuiling ontstaan en schade optreden aan de zonnecellen. Deze vervuiling kan zogenaamde ‘hotspots’ veroorzaken met als gevolg grote schadeposten, zoals kortsluiting en verminderde opbrengsten. De regen spoelt deze vervuiling er niet zomaar af. Kortom; om schade te voorkomen is het noodzakelijk om je zonnepanelen of zonnepark te reinigen.

Schoonmaken zonnepanelen / reinigen zonnepanelen

Hoe vaak je een zonnepanelen wassen moet hangt af van de omgeving waarin die staat. Op agrarische bedrijven op het platteland zoals een melkveebedrijf, varkensbedrijf, akkerbouwbedrijf, pluimveebedrijf, loonbedrijf of hobbybedrijf zorgt ammoniak en stof voor een extra vervuiling van de panelen. Solar-RobotWash adviseert een jaarlijkse reiniging van je PV-installatie in een agrarische omgeving, indien er geen bijzonder vervuilende factoren in de omgeving aanwezig zijn. Maar zijn er in de directe omgeving bijvoorbeeld kippenstallen met een open ventilatie, worden er intensief akkers bewerkt of wordt er droge mest uitgereden? Dan adviseren wij om zeker tweemaal per jaar de zonnepanelen te reinigen. Ook de hellingshoek van het dak speelt een rol in de mate van vervuiling van de PV-installatie. Hoe vlakker het dak, hoe vaker reiniging van zonnepanelen benodigd is.

Je zonnepanelen zijn een kostbaar bezit. Alleen met het juiste onderhoud blijft de PV-installatie zorgen voor een optimaal rendement. Goed reinigen van zonnepanelen is daar van groot belang als je de zon goed wilt opvangen met je zonnepaneelinstallatie! Solar-RobotWash beschikt over de juiste equipment om je zonnepanelen optimaal te reinigen. Solar-RobotWash adviseert je graag over de reiniging van je zonnepanelen of zonnepark. Neem hiervoor contact met ons op.
GLANZEND RENDEMENT UIT JE ZONNEPANELEN DOOR PROFESSIONELE REINIGING SOLAR-ROBOTWASH

2. Hoe kan ik mijn zonnepanelen reinigen / schoonmaken?

Met schoon regenwater en een borstel kun je de fotovoltaïsche installatie ofwel je zonnepanelen wassen. Dit is echter nooit afdoende om de panelen écht goed schoon te krijgen. Als je wast met regenwater blijft er altijd een klein laagje vuil achter op de panelen. Voor goede reiniging van je zonnepanelen is de toepassing van osmosewater uiterst geschikt, dat met een speciale osmoseinstallatie uit leidingwater wordt gemaakt uit door middel van omgekeerde osmose. Lees hier meer over osmosewater en de osmoseinstallatie van Solar-RobotWash >>

Als je installaties met zonnepanelen, oftewel PV-installaties, gaat reinigen dan is het niet aan te raden om deze te betreden. Je wilt beschadigingen en defecten immers voorkomen en het glas van zonnepanelen is vele malen gladder dan gewoon vensterglas. Het is aan te bevelen om de zonnepanelen op afstand te benaderen, vanaf een ladder, een rolsteiger of met een hoogwerker. Lees hier hoe je het beste een dak kunt bereiken >> Je kunt bij de schoonmaakwerkzaamheden een telescoopwisser gebruiken waarop een tuinslang kan worden aangesloten.

Schoonmaken zonnepanelen / reinigen zonnepanelen
Zonnepanelen wassen kun je zelf als het kleinere PV-installaties betreft. Deze kunnen prima met een telescoopwisser en een borstel worden gereinigd. PV-installaties met grotere oppervlaktes of op hoge daken zijn bijna ondoenlijk om met de hand te reinigen. Met de hogedrukspuit reinigen is sowieso uit den boze, er is daarbij grote kans op lekkages van de zonnepanelen. De meest ideale manier om grotere PV-installaties te reinigen is met een robot die op afstand wordt bestuurd en die grondig, veilig en snel je dak schoonmaakt.

Met onze Gekko Solar Robot kunnen wij bijna elk dak optimaal schoonmaken zonder het te betreden. De robot spuit osmosewater vlak voor de roterende borstel op het zonnepaneel en maakt het paneel perfect schoon. Meer weten over zonnepanelen wassen met een robot? Wij vertellen je graag hoe het werkt. Neem hiervoor contact met ons op.

GLANZEND RENDEMENT UIT JE ZONNEPANELEN DOOR PROFESSIONELE REINIGING - SOLAR-ROBOTWASH.NL

3. Hoe krijg ik meer rendement uit mijn zonnepark / zonnepanelen?

Voor grote zonneparken en zonnevelden geldt hetzelfde als voor kleinere PV-installaties: voor een hoog rendement zonnepanelen is goed onderhoud noodzakelijk. Dit blijkt ook uit het TNO-onderzoek “Invloed vervuiling op de energieopbrengst van PV-elementen.” Vervuiling van zonnepanelen kan 4 – 17% rendementsvermindering per jaar veroorzaken. Door weer, wind, (fijn)stofdeeltjes en pollen in de lucht ontstaat er een vuile laag op de installatie waardoor zonlicht minder goed door kan dringen. Door vogelpoep, algen, mossen en korstmossen kan er ook hardnekkige vervuiling ontstaan en schade optreden aan de zonnecellen. Deze vervuiling kan zogenaamde ‘hotspots’ veroorzaken met als gevolg grote schadeposten, zoals kortsluiting en verminderde opbrengsten. De regen spoelt deze vervuiling er niet zomaar af. Kortom; wil je een beter zonnepanelen rendement? Reinig je zonnepanelen of zonnepark!

Schoonmaken zonnepanelen / reinigen zonnepanelen

Wij adviseren om 1x per jaar je PV-installatie te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf zodat de verborgen euro’s ook kunnen worden geoogst. In Nederland hebben we een aantal uitzonderlijk goede jaren vol zonnerendement achter de rug en met gereinigde panelen kan de PV-installatie ook dit jaar weer veel energie oogsten.

https://www.uu.nl/nieuws/2018-was-droomjaar-voor-zonnepaneel-eigenaren-opbrengst-tot-25-hoger

GLANZEND RENDEMENT UIT JE ZONNEPANELEN DOOR PROFESSIONELE REINIGING - SOLAR-ROBOTWASH.NL

4. Hoe kan ik het beste bij het dak komen?

Als de dakgoothoogte niet al te hoog is dan is het prima te doen om het dak met zonnepanelen met een ladder of een rolsteiger te bereiken. Maar als de situatie daardoor onveilig wordt dan is het aan te bevelen om gebruik te maken van een hoogwerker.

Solar-RobotWash beschikt over een splinternieuwe Spider 18.90 Spinhoogwerker, een ideaal hulpmiddel om het dak te bereiken voor reinigingswerkzaamheden. Deze hoogwerker is zeer goed inzetbaar op oneven terrein door zijn rupsaandrijving en staat bekend om het grote zijdelings bereik en veilige toepassing. Zo heeft deze hoogwerker een automatische begrenzing; zodra de werkbak buiten zijn veilige bereik komt dan wordt dit beveiligingssysteem in werking gesteld. Ook wordt de Spider Hoogwerker op de werkplek veilig afgestempeld door vier verstelbare poten. Met deze geavanceerde hoogwerker kunnen we in bijna alle situaties veilig zonnepaneelinstallaties bereiken.

Onze hoogwerker wordt ook verhuurd om andere werkzaamheden veilig uit te voeren, vraag naar de mogelijkheden.

GLANZEND RENDEMENT UIT JE ZONNEPANELEN DOOR PROFESSIONELE REINIGING - SOLAR-ROBOTWASH.NL

5. Welk water is geschikt voor het schoonmaken?

Leidingwater is niet geschikt voor het schoonmaken van zonnepanelen, doordat het water vol mineralen zit, waaronder kalk. Dit zorgt voor een waas over de panelen. Schoon regenwater is meer geschikt om zonnepanelen schoon te maken. Maar een optimaal reinigingsresultaat bereik je met het gebruik van zuiver osmosewater.

Osmosewater is water dat via ionisatie door middel van omgekeerde osmose ontdaan is van alle mineralen. Daardoor heeft het water als het ware ‘honger’ en heeft het een groot vuil absorberend vermogen waardoor met een minimale hoeveelheid een glanzend resultaat wordt behaald.

Solar-RobotWash beschikt over een eigen osmose installatie waarmee wij op locatie zuiver osmosewater maken. Wij vertellen je graag hoe wij te werk gaan. Neem hiervoor contact met ons op.

Je zonnepanelen zijn een kostbaar bezit. Met het juiste onderhoud blijven ze zorgen voor een optimaal zonnepanelen rendement. Solar-RobotWash reinigt je zonnepanelen en zonnepark op professionele wijze, voor een glanzend rendement. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

GLANZEND RENDEMENT UIT JE ZONNEPANELEN DOOR PROFESSIONELE REINIGING - SOLAR-ROBOTWASH.NL

6. Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Om optimaal te profiteren van je zonnepaneel-installatie is het belangrijk om vanaf het vroege voorjaar tot diep in de herfst fotonen te oogsten met je zonnepanelen.

Hoe vaak je een installatie moet reinigen hangt af van de omgeving waarin die staat. Op agrarische bedrijven op het platteland zoals een melkveebedrijf, varkensbedrijf, akkerbouwbedrijf, pluimveebedrijf, loonbedrijf of hobbybedrijf zorgt ammoniak en stof voor een extra vervuiling van de panelen. Solar-RobotWash adviseert een jaarlijkse reiniging van je PV-installatie in een agrarische omgeving, indien er geen bijzonder vervuilende factoren in de omgeving aanwezig zijn. Maar zijn er in de directe omgeving bijvoorbeeld kippenstallen met een open ventilatie, worden er intensief akkers bewerkt of wordt er droge mest uitgereden? Dan adviseren wij om zeker tweemaal per jaar de zonnepanelen te reinigen.

Ook de hellingshoek van het dak speelt een rol in de mate van vervuiling van de PV-installatie. Hoe vlakker het dak, hoe vaker reiniging van zonnepanelen benodigd is.

Schoonmaken zonnepanelen / reinigen zonnepanelen

Ons advies is om de panelen minimaal één maal per jaar te reinigen voor een optimaal rendement en het voorkomen van Hotspots die ontstaan kunnen door vogelpoep of andere vervuiling. Je zonnepanelen zijn een kostbaar bezit. Die met het juiste onderhoud blijven zorgen voor een optimaal zonnepanelen rendement.

GLANZEND RENDEMENT UIT JE ZONNEPANELEN DOOR PROFESSIONELE REINIGING - SOLAR-ROBOTWASH.NL

7. Hoe kan ik veilig mijn zonnepanelen schoonmaken?

Veiligheid gaat boven alles. Bezint eer gij begint zo luidt het spreekwoord en dit geldt ook voor het reinigen van zonnepanelen. PV-installaties liggen vaak op hoge, moeilijk bereikbare daken die glad kunnen zijn door vuil en afstromend schoonmaakwater. Natuurlijk moet je ook voorzichtig omgaan met een installatie zonnecellen omdat het een elektrische installatie betreft die gelijkstroom levert met een gevaarlijk hoog voltage.
Om veilig werken te garanderen heeft Solar-RobotWash:

  • VCA- en IPAF-certificering met succes behaald
  • Machines en stroomaansluitingen voorzien van aardlekautomaat ter beveiliging van het stroomcircuit
  • Een Spider 18.90 spinhoogwerker die wordt ingezet bij de werkzaamheden. Deze hoogwerker wordt op locatie veilig afgestempeld met vier verstelbare poten en wordt automatisch begrensd als de werkbak buiten zijn veilige bereik komt.


GLANZEND RENDEMENT UIT JE ZONNEPANELEN DOOR PROFESSIONELE REINIGING - SOLAR-ROBOTWASH.NL

 

8. Wat is osmosewater?

Osmosewater is water dat via ionisatie door middel van omgekeerde osmose ontdaan is van alle mineralen. Daardoor heeft het water als het ware ‘honger’ en heeft het een groot vuil absorberend vermogen waardoor met een minimale hoeveelheid een glanzend resultaat wordt behaald.

Solar-RobotWash beschikt over een eigen osmose installatie waarmee wij op locatie zuiver osmosewater kunnen maken.

9. Merken mijn dieren iets van de reiniging?

Als boer vind je het belangrijk dat dieren op de boerderij geen hinder ondervinden van de reinigingswerkzaamheden die op het staldak plaatsvinden. Dat begrijpen wij van Solar-RobotWash als geen ander, lees hier meer over onze achtergrond als melkveehouder.

Door onze achtergrond als boer, besteden wij extra aandacht aan het zo geruisloos mogelijk laten verlopen van de reinigingswerkzaamheden. Hoe doen wij dat?

  • Samen plannen we de werkzaamheden in op het meest geschikte moment.
  • De robot die wij inzetten loopt heel rustig over het dak.

Het reinigen van zonnepanelen door Solar-RobotWash levert onder normale omstandigheden geen extra stress op voor de dieren op de boerderij.

10. Wat is het tarief voor het reinigen van zonnepanelen?

Voor de tarieven kunt u contact met ons opnemen